MASERATI

*Masinile Maserati au fost realizate de catre cei sase fii ai lui Rodolfo Maserati si Carolina Losi: Carlo, Bindo, Alfieri, Mario, Ettore si Ernesto. Cel mai mare dintre frati, Carlo, a avut primul ideea construirii unei masini si primul automobil Maserati ia nastere in 1902 la Bologna. Masina avea un singur cilindru. Carlo lucra pentru firma Junior unde producea, pe linga masini si motoare de avion. Cit timp a lucrat la Junior, Carlo a putut sa alerge in diferite curse. Dupa ce se retrage de la Junior, preia o uzina cu profil farmaceutic unde, in timpul liber, lucreaza la un motor de avion. Nu apuca sa-si vada visul implinit deoarece moare la virsta de 29 de ani.
Prezentarea primei masini ce purta numele Maserati a avut loc la celebra cursa Targa Florio, pe data de 25 aprilie 1926. La startul acestei curse, Alfieri a prezentat primul Maserati de serie. Aceasta avea pentru prima data emblema Trident. Masina avea un motor cu 8 cilindri, de 1,5 litri. Alfieri a avut o cursa excelenta iesind primul la clasa. In 1914, Alfieri infiinteaza Officine Alfieri Maserati, fiind cel mai vechi dintre producatorii de automobile care au debutat prin construirea de masini de curse: Ferrari, Lotus si McLaren. In 1938-1938, firma a fost absorbita de catre Orsi Group, dupa ce a cistigat cursa de la Indianapolis de doua ori. Firma a fost mutata la Modena, unde isi are si astazi sediul. Dupa razboiul al doilea mondial, fratii Maserati au parasit firma ce le purta numele si au infiintat OSCA. Bora, Biturbo si Shamal sint unele dintre cele mai celebre masini de strada realizate de Maserati.
Apoi, a urmat o perioada de criza financiara, firma fiind cumparata de catre FIAT. Conducerea a fost incredintata lui Eugenio Alzati, care a fost sef la Ferrari si Fiat Brazilia, sperindu-se intr-o redresare a firmei ce odinioara domina cursele de Formula 1, cistigind Campionatul Mondial al Pilotilor in anii 1955 si 1957 cu Juan Manuel Fangio.
Adresa: Maserati S.p.A., Viale Ciro Menotti 322, 41100 Modena, Italia