AUTOMOBIL CLUBUL ROMAN

La 5 aprilie 1904, in salonul de onoare al lui Grand Hotel du Boulevard din Bucuresti, s-a constituit Adunarea Generala ce a semnat actul de infiintare a Automobil Clubului Roman. Ca presedinti au fost alesi Mihai Sutu, George Assan si principele George Valentin Bibescu, care a fost si presedintele Comitetului de initiativa, la inceputul anului 1903. Secretar general era Alex. Darvari, casier fiind Mihail Galita. Evenimentul a fost inserat si in ziarul Universul din 6 aprilie 1904, prin urmatorul text:
Aseara a avut loc la Otelul Bulevard o intilnire a mai multor amatori care au pus bazele unei societati automobilistice.
Prima adunare generala, desfasurata la 30 septembrie a aceluiasi an l-a ales pe printul George Valentin Bibescu in functia de presedinte, iar pe Mihai Sutu in aceea de presedinte onorific. Functia de secretar general a fost incredintata lui Ioan Camarasescu.
G.V. Bibescu a detinut aceasta functie timp de 20 de ani consecutiv.
10 aprilie 1904 - Prin Ordonanta nr.165, prefectului Politiei Capitalei a aprobat Regulamentul pentru circulatia automobilelor in Bucuresti. Printre alte prevederi era specificat faptul ca din Comisia de examinare a starii automobilelor si a pregatirii conducatorilor auto facea parte si un membru al Comisiei Tehnice a ACR., iar retragerea definitiva a permisului de circulatie nu se putea face decit cu avizul prealabil al ACR.
31 decembrie 1904 - functionau in lume automobil-cluburile Frantei, Angliei, Germaniei, Austriei, Ungariei, Belgiei, Danemarcei, Rusiei, Olandei, Italiei si Americii. Pina la aceasta data erau inscrisi in ACR 67 de membri, dintre care 51 aveau automobil.
1 februarie 1905 - pina la aceasta data, in Romania se importasera 143 de automobile.
Tot in 1905 ACR a infiintat cateva comisii de specialitate:
Tehnica, Sportiva, Servicii exterioare si Comisia de verificare a conturilor.
18 decembrie 1905 - ACR a fost recunoscut de Asociatia Automobil-Cluburilor de la Paris, in urma prezentarii si comunicarii facuta de baronul de Zuylen, presedintele acestei asociatii internationale.
La adunarea generala ordinara din 10 ianuarie 1906 in tara existau, la acea vreme, 19 sectiuni ale ACR, cu sediul in judetele Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Muscel, Prahova, Romanati, Tecuci, etc.
Leon Leonida, membru fondator al ACR si proprietarul unuia dintre cele mai mari firme comerciale de automobile din tara, a inceput sa califice in garajul sau, inca din 1907, cativa tineri mecanici. Cursul a trecut apoi sub egida clubului, lectiile fiind conduse, uneori chiar de Leonida.
22 ianuarie 1909 si 19 februarie 1909 - Camera Deputatilor si Senatul Romaniei au recunoscut ACR ca persoana morala. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial din 13 marie 1909.
Romania, prin Automobil Clubul Roman, a semnat primele conventii internationale privind documentele vamale, carnetele internationale de conducere si tripticele autovehiculelor, pe post de 'pasaport' al masinilor.
Ianuarie 1911- Automobil Clubul Roman si-a compus prima insigna in culori, pe care membrii ei o montau oe masina in locul numit tablier (...la radiator).
In anul 1914, odata cu modificarea statutului, Asociatia automobilistilor din Romania si-a schimbat denumirea in Automobil Clubul Regal Roman (ACRR), in locul lui Mihai Sutu, presedintia de onoare fiindu-i atribuita, intr-un cadru solemn Regelui Romaniei, Ferdinand I.
AUTOMOBIL CLUBUL ROMĀN - asociatia neguvernamentala, poate cea mai puternica din Romania - dispune la aceasta data de un patrimoniu material si uman puternic, repartizat aproape uniform pe intreg teritoriul tarii. Patrimoniul material are in componenta sa sedii ale filialelor judetane si orasenesti, 150 statii de asistenta tehnica, aproape 500 de automobile de patrulare rutiera, platforme auto de transport autovehicule avariate, o "intreprindere" proprie de turism automobilistic "Touring-ACR", o baza nautica, cu hoteluri plutitoare, in Delta Dunarii si alte judete, o revista proprie, care apare de 32 de ani.
AUTOMOBIL CLUBUL ROMĀN este membru in cele doua organizatii mondiale de profil, respectiv Federatia Internationala a Automobilului (FIA) si Alianta Internationala de Turism (AIT) , organizatii ce au statut consultativ ONU, reprezentantii ACR fiind alesi in conducerea ambelor organizatii.

PRESEDINTELE ACR - DEPUTAT IN PARLAMENTUL ROMANIEI

Recentele alegeri generale de la sfarsitul acestei toamne ne-au adus satisfactia desemnarii, ca deputat in Parlamentul Romaniei, a presedintelui ACR, ing. Constantin Niculescu. Pentru ACR, pentru miscarea automobilistica romaneasca, in general, prezenta presedintelui C. Niculescu in forul legislativ suprem al tarii vine sa confirme recunoasterea internationala unanima de care se bucura ACR in lume.
Dupa cum se stie, ing. Constantin Niculescu, ca reprezentant al ACR, a fost ales pentru a doua oara ca membru titular al Comitetului Executiv al Federatiei Internationale a Automobilului(FIA) si membru titular al Consiliului Director al Aliantei Internationale de Turism(AIT).
Automobil Clubul Roman, asociatia automobilistica din Romania cu cei aproape 300.000 de membri ai sai, se numara intre cele mai puternice si semnificative organizatii ale Societatii Civile din tara noastra. Demn de mentionat, peste 3 ani, ACR isi va sarbatori un secol de fructuoasa activitate! De-a lungul acestei glorioase existente, incepand cu printul George Valentin Bibescu, primul presedinte al asociatiei, si continuand cu un numar impresionant de personalitati deosebite ale vietii social-politice si cultural-artistice care au intrat in istoria tarii au innobilat cu prezenta lor Cartea de onoare a ACR.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa vizitati pagina web oficiala a ACR - www.acr.ro